Lofsdalen – En pärla i fjällvärlden

Lofsdalen, en snösäker skidort i Härjedalen där du har nära till det mesta du behöver för den ultimata skidsemestern. Här kan du välja på ett stort utbud av stugor, 25 skidbackar, 122 km längdspår, 150 km skoterleder och flera restauranger. Lofsdalen har flera gånger utsetts till att bland annat ha de mest prisvärda spår- och liftkorten i svenska fjällen.

Lofsdalens längdspår sträcker sig från skyddad skogsterräng upp till kalfjället och dess storslagna vyer.  Spåren prepareras dagligen för såväl klassisk som fristil. Längdspåren går via flera av boendeområdena i Lofsdalen, men många tar även bilen till någon av spårcentralerna: Fjällhotellet, Hovärken, Uppvallen eller Västvallen beroende på vilken tur man har tänkt sig för dagen. Sträckan (pilgrimsleden) mellan Lofsdalen och Högvålen är en väldigt vacker och härlig skidtur för den som vill åka lite längre. Första helgen i april denna vinter går för första gången Lofsdalen Epic som bjuder på skidlopp för alla med en unik bansträckning.

Pilgrimsleden

Pilgrimsleden, även kallad Romboleden, som går från Köping via Ludivika och Lofsdalen vidare mot Trondheim, spelar en tydlig roll i Lofsdalens historia. Flera av platserna i och kring Lofsdalen har sitt ursprung i pilgrimstiden. Skidfjället Hovärken ska komma av ordet “hogvärk”. Enligt sägnen så ska pilgrimmerna ha sett fjället på flera mils avstånd och fått styrka att fortsätta vandringen.

Namnet Lofsdalen ska ha sitt ursprung i pilgrimernas “lovsång till gud”, som de sjöng medan de blickade ut över Lofsdalens dalgång efter att ha vandrat över fjället. Vill man få en skymt av historien idag är ett tips att besöka Rombovallen, några km väster om byn. Här finns en gammal gravplats samt en återuppförd själastuga öppen för allmänheten.

Lofsdalen idag

Sedan mitten av 1900-talet har turismen spelat en allt större roll i Lofsdalen. De första liftarna i Lofsdalen var blygsamma släpliftar. Och de flesta besökare njöt på turskidor i den fina naturen. Men snart skulle Lofsdalen hamna på vinterturistkartan även inom alpin skidåkning. Idag bor det ca 180 (2021) personer i den lilla byn med det stora fjället. Boenden för besökare finns i fritidsstugor, hotell och vandrarhem och investeringar görs löpande för att förbättra aktivitetsutbudet.

Tack vare familjevänlig downhill-cykling i vår Bike Park, miltals av stigcykelleder, bra fiske, vandringsleder samt Lofsdalen Bears har Lofsdalen idag blivit ett populärt besöksmål året runt.

Läs mer om Lofsdalen