Fakta
Datum: 12:e januari 2025
Plats: Grönklitt, Orsa
Distans: 42 samt 21 km
Hemsida: HÄR
Craft Ski Marathon firar sitt 10 årsjubileum vintersäsongen 2023 och är det största maratonloppet på skidor i Sverige. Många gör sin tävlingspremiär för säsongen i samband med Craft Ski Marathon och historiskt har loppet lockat ett starkt startfält. Tävlingen har sitt ursprung i AXA Ski Marathon och var tänkt att genomföras på Lugnet i Falun med bakgrund till att det skulle bli det första långloppet på riksskidstadion som var öppet för motionärer. Premiäråret fick dock flyttas till Orsa Grönklitt på grund av snöbrist som också senare skulle bli anledningen till en permanent flytt till just Grönklitt inför vintern 2017. Premiären krockade dessutom med ungdomstävlingen, Morapinglan, som också hade flyttat sitt arrangemang och eftersom långloppet var helt nytt så blev man tvungna att genomföra det i elljus på kvällen. År 2016 genomfördes ändå tävlingen i Falun och precis som vid premiäråret fanns endast konstsnö till förfogande vilket innebar att det var minst sagt utmanande förutsättningar för de flesta. Faktum är att loppet aldrig ställts även om pandemin 2021 gjorde att endast en elittävling kunde genomföras.
Historiska vinnare
2013: Simon Andersson & Marika Sundin
2014: Fredrik Byström & Emilia Lindstedt
2016: Fredrik Byström & Britta Norgren (säsong 2015/16, flytt till en helg senare)
2017: Fredrik Byström & Emilia Lindstedt
2018: Anton Karlsson & Britta Johansson Norgren
2019: Jens Eriksson & Britta Johansson Norgren
2020: Bob Impola & Britta Johansson Norgren
2021: Bob Impola & Karolina Hedenström
2022: Joel Andersson & Karolina Hedenström
2023: Andreas Svensson & Hilda Löf
2024: Andreas Svensson & Anja Stolpe
Bansträckning
Craft Ski Marathon startar på skidstadion i Grönklitt och från vintern 2023 leds deltagarna direkt ut på vägspåret som man sedan följer ända tills man i princip åkt runt hela Stormon. Man viker därefter ned mot Kallbolsmyren och åker drygt 3 km på den västra sidan innan man ska upp på Kallbolsvägen. Detta vägparti erbjuder bra stavfäste och det går hela vägen till att det är dags att åka in på ”hårda milen” som ansluter till den avslutande delen på elljusbanan. Största delen av bansträckningen går i flack miljö för att sedan bli mer kuperad de sista fem kilometrarna innan varvning eller målgång.
Höjdmeter: 420 (42 km)
Stifa (stigningsfaktor): 10
Övriga förutsättningar
I Orsa Grönklitt bor du i stuga, lägenhet eller vandrarhem i direkt anslutning till spårsystemet och matserveringar finns både vid skidstadion och reception för anläggningen. På torsdag kväll kommer det genomföras en utbildningskväll för allmänheten där fokus kommer ligga på hur man lyckas med skidvallning och struktur. I samband med detta så kommer det erbjudas en middagsbuffé som uppladdning inför helgen.
Första deltävling i 157XCC Originals
Arkivbild
Starten 2013