Original #2 – Moraloppet

Fakta

Datum: 21:e januari
Plats: Mora
Distans: 42 km

Moraloppet genomförs på klassisk mark och är ett av de absolut populäraste långloppen i Sverige. Under flera år har starten varit i Oxberg där även Tjejvasan och Vasaloppets 45 km lopp startat. Från och med denna säsong flyttas starten till Evertsberg och hela loppet kommer genomföras på Vasaloppsarenan med målgång på skidstadion i Hemus. Till starten i Evertsberg tar man sig antingen med egen bil eller arrangörens buss som kan bokas i samband med anmälan. Överdragskläder lämnas i egen väska på lastbil vid startplatsen som man sedan får vid målgång. Evertsberg bygdegård med servering är dessutom öppen innan start.

Fjolårets lopp hade jämna fighter om de första platserna där Hanna Falk lyckades slå 2020 års vinnare Lovisa Modig på damsidan. Elin Mccallan kom sedan på 3:e plats. På herrsidan var det en rafflande spurtstrid mellan tre åkare där hemmaåkaren Gustav Eriksson närmast slog klubbkompisen Jonas Eriksson med Andreas Svensson på den sista pallplatsen.

Priser

– Penningpriser till de 6 första i elitklasserna
– Bergspris i Hökberg till första dam och herre.

Bansträckning

Moraloppets bansträckning startar med lätt åkning utför ända till Vasslan där man åker under bilvägen. Därefter väntar den tuffaste stigningen, Lundbäcksbackarna, som går uppför i princip hela vägen till kontrollen i Oxberg. Efter kontrollen kommer det en efterlängtat utförsbacke för att sedan övergå i mer småkuperad terräng tills det är dags för ytterligare en stigning mot Hökbergskontrollen. Även efter Hökberg går det utför men därefter väntar det böljande åkning hela vägen till mål i Hemus. Längs banan finns fyra energistationer – Vasslan, Oxberg, Hökber och Eldris.

Höjdmeter: 462 (42 km)
Stifa: 11 (stigningsfaktor)

Historiska vinnare

2022: Gustav Eriksson & Hanna Falk
2021: Inställt
2020: Oscar Persson & Lovisa Modig
2019: Jimmie Johnsson & Lena Viklund
2018: Fredrik Byström & Emilia Lindstedt
2017: Victor Gustafsson & Annika Löfström

Övriga förutsättningar

Möjligheterna till boende i Mora eller längs bansträckningen är goda och man kan kontakta arrangören, IFK Mora, för de bästa alternativen. Vi rekommenderar boende i Moraparken som du hittar här. Nummerlappar hämtas ut i Mora på Johns Sport under fredagen och på tävlingsdagen så finns de vid start i Evertsberg.

Andra deltävling i 157XCC Originals

Anmäl dig till Moraloppet här

Arkivbild

Prispallen herrar 2018