Original #4 – Billingens Långlopp

Fakta

Datum: 1-2 februari 2024
Plats: Billingen, Skövde
Distans: 42 samt 21 km
Hemsida: HÄR

Billingens Långlopp har blivit ett av de mest populära långloppen i södra Sverige och genomförs på Billingen i Skövde som namnet tyder. Skövdes nya och toppmoderna skidanläggning står också som värd av skid-SM vintern 2023. Ett annat svenskt mästerskap genomfördes i samband med långloppet under fjolåret var Masters SM för åldersklasser från 35 år och uppåt. Det var ett stort startfält på plats och loppet fick genomföras med två olika starttider med anledning av snötillgången. Först i mål och vinnare av hela tävlingen var Marcus Johansson och Sandra Adriansson. Från vintern 22/23 har Billingen fått ett nytt tillstånd att använda betydligt mer vatten än tidigare vilket gör att man kan utnyttja sin fulla kapacitet i snöproduktionen.

Historiska vinnare

2018: Martin Gotting & Lubov Pospeshina
2019: Axel Bergsten & Emma Musslinder
2020: Inställt
2021: Marcus Johansson & Olivia Hansson
2022: Marcus Johansson & Sandra Adriansson
2023: Andreas Svensson & Linnea Johansson
2024: Marcus Johansson & Anja Stolpe

Bansträckning

Loppet genomförs på en varvbana av långloppskaraktär med främst lättare stigningar och flera flacka partier. Start och mål kommer hållas på SM stadion som byggs upp på stora parkeringen vid skidspåren. Ordinarie slingor med konstsnö kommer ligga till grund för bansträckning.

Höjdmeter: 400
Stifa (stigningsfaktor): 10

Övriga förutsättningar

Anläggningen erbjuder fantastiska möjligheter där boende, matserveringar och anslutning till skidspåren är bara några meter bort. Billingens stora hotell slår åter upp portarna i februari denna vinter efter en tids renovering. Sedan tidigare står det nya Billingecentrat klart där man hittar sportbutik med uthyrning, omklädningsrum, vallabod och restaurang. Nummerlappar kommer delas ut i denna byggnad under både fredag och lördag.

Fjärde deltävling i 157XCC Originals

Arkivbild:

Inför start 2021