Original #6 – Bessemerloppet

Fakta

Datum: 16:e februari 2025
Plats: Högbo, Sandviken
Distans: 52 samt 17,3 km
Hemsida: HÄR

Bessemerloppet har blivit ett stående inslag hos många av landets långloppsåkare och traditionen har varit att alltid genomföra loppet två veckor innan Vasaloppet. Undantaget görs vintern 2023 med anledning till Ski Classics i Grönklitt samma helg. Högbo Bruk är en populär destination och med sin närhet till Stockholmsregionen brukar det vara fulla parkeringar med skidåkare under hela vintern. Anläggningen har i tillägg ett kylsystem för att garantera tidig snö och konstsnösystemet mäter hela 10 km. Högbo Brukshotell som är hjärtat i området erbjuder både förstklassigt boende och matupplevelser i fantastisk atmosfär.

Det finns många välkända skidåkare att hitta i tidigare års resultatlistor och fjolåret vanns av Ulricehamns Andreas Svensson och Åsarna IKs Mathilda Ruus.

Historiska vinnare

2018: Jimmie Johnsson & Annika Löfström
2019: Anton Karlsson & Elin Mohlin
2020: Gabriel Höjlind & Laila Kveli
2021: Max Novak & Ida Dahl
2022: Andreas Svensson & Mathilda Ruus
2023: Andreas Svensson & Hilda Löf
2024: Andreas Svensson & Alba Björnsdotter

Bansträckning

Bessemerloppets ordinarie bansträckning är 17,3 km som körs tre varv vilket är längre än de flesta andra nationella långloppen. Start och mål ligger vid Högbo Bruk på skidstadion där bland annat flera USM och andra stora tävlingar genomförts. Sträckan är stakvänlig med kortare uppförsbackar men där åkaren inte får några längre partier med vila. 2023 års upplaga kommer genomföras på en konstsnöslinga som mäter drygt 10 km.

Höjdmeter:
Stifa (stigningsfaktor):

Historia

Högbo Bruk är mest känt som platsen där konsul Göransson smidde ut det första bessemerstålet 1858 och revolutionerade ståltillverkningen. Göranssons stål blev en världsframgång och han startade ett helt nytt industriföretag ur järnbruket i Högbo. Därmed var en 200 år lång epok slut och en annan tog sin början. Nya ägare tog över och bruket fick nya ändamål som lantbruk och sommarnöje. Högbo Bruk är i dag ett öppet friluftsparadis, ett levande kulturarv och en viktig kugge i samhället.

Femte deltävling i 157XCC Originals

Arkivbild:

Daniel Tynell vinnare 2013