Original #5 – Grönklitt Classic

Fakta

Datum: 18:e februari
Distans: 50 km
Hemsida: Läs mer

Grönklitt välkomnar åter igen världseliten till ett fantastiskt vinterlandskap den 18 och 19 februari. Nyheten inför 2023 är att man samtidigt passar på att utveckla tävlingen genom att addera en öppen tävling- och motionsklass, Grönklitt Classic, som både blir en deltävling i 157XCC Originals och Ski Classics.

Ski Classics Pro Tour – världsmästerskapet i långlopp

Ski Classics är världsmästerskapet i långlopp och totalt hålls 14 lopp under 10 helger, i sex olika länder.

Att arrangemanget öppnas upp för allmänheten ger skidentusiaster chansen att utmana sig mot världseliten och samtidigt möjligheten att tex seeda upp sig i startledet för Vasaloppet och Tjejvasan. Vi kan utlova en riktigt häftig och rolig upplevelse, där du får möjlighet att utmana dig själv på samma bana och villkor som världseliten. Tävlingen är TV-sänd och loppet är kanske den perfekta uppladdningen inför Vasaloppet som går två veckor efter.

Historiska vinnare (Criterium)

2022: Emil Persson & Astrid Øyre Slind

Bansträckning

Grönklitt Classic startar i botten av Rovdjursliften och går rakt upp i transportbacken mot toppen. Väl uppe viker man av höger och åker sedan runt toppslingan där utsikten är fantastisk om man har tid att uppleva den. När man åkt hela vägen runt passerar man starten för att sedan bege sig mot skidstadion. Här kommer första spurtpriset och vätskekontroll innan man åker ut på den gröna milen som sedan kombineras med Böllingemyren. När man kommer tillbaka till skidstadion finns den andra vätskekontrollen och därefter åker man ytterligare en slinga på cirka 10 km på väg,- och elitspåret innan man återigen kommer till skidstadion för den tredje och sista vätskekontrollen. Den första “loopen” på östra sidan ska köras ytterligare en gång innan man går i mål. Andra spurtpriset ligger i toppen av Rovdjursliften som passeras vid drygt 37 km.

Höjdmeter: 557
Stifa (stigningsfaktor): 11.14

Deltävling #5 i 157XCC Originals