Original #6 – Lofsdalen Epic

Fakta

Datum: 23:e mars 2024
Plats: Lofsdalen
Distans: 55 & 35 km
Hemsida: HÄR

Lofsdalen Epic hade sin premiär våren 2022 och var ett uppskattat arrangemang med en tydlig vision i att skapa en given avslutning på skidsäsongen. Loppet är kanske också det enda skidloppet i världen där alla deltagare tar skidliften till start. Utöver två olika distanser att välja på väntar också en after ski vid målgång som fortsätter utöver kvällen med liveband och mat. Målgången och eventområdet ligger i direkt anslutning till alpinanläggningen där man hämtar sitt startbevis och tar liften till start.

Lofsdalen vann 2023 priset som “Bästa Fjälldestination” på besöksnäringens egna Oscars-gala, Grand Travel Award, på Grand Hotel i Stockholm.

Historiska vinnare

2022: Andreas Svensson & Märta Rosenberg
2023: Andreas Svensson & Wilma Jönsson

Bansträckning

Lofsdalen Epic erbjuder något för alla. Två distanser där den långa distansen är huvudloppet och en kortare som liknar traditionella Pilgrimsloppet. Vill du inte åka själv så varför inte utmana dina vänner eller kollegor i Epic 35 Duo.

Epic 55 startar på 800 meter höjd i hjärtat av Lofsdalens alpina område, vid sittliften Lången Express avstig. Därifrån tar sig åkarna vidare ut på kalfjället, på övre Strådalsleden bort till Boktjärn via Renstängslet, där de vänder och åker tillbaka mot Lofsdalen på Lussileden och nedre Strådalsleden genom skogsterrängen med målgång vid restaurang Hovärken.

Pilgrimsloppet Epic 35 följer samma sträcka som 55 km men viker tillbaka mot Lofsdalen efter kontrollen vid Lussikåtan. Sträckan följer sedan Strådalsleden till målet vid alpinanläggningen.

Höjdmeter: 459 (55 km)
Stifa (stigningsfaktor): 8 (55 km)

Historia

Pilgrimsleden, även kallad Romboleden, som går från Köping via Ludivika och Lofsdalen vidare mot Trondheim, spelar en tydlig roll i Lofsdalens historia. Flera av platserna i och kring Lofsdalen har sitt ursprung i pilgrimstiden. Skidfjället Hovärken ska komma av ordet “hogvärk”. Enligt sägnen så ska pilgrimmerna ha sett fjället på flera mils avstånd och fått styrka att fortsätta vandringen. Namnet Lofsdalen ska ha sitt ursprung i pilgrimernas “lovsång till gud”, som de sjöng medan de blickade ut över Lofsdalens dalgång efter att ha vandrat över fjället.

Sedan mitten av 1900-talet har turismen spelat en allt större roll i Lofsdalen. De första liftarna i Lofsdalen var blygsamma släpliftar. Och de flesta besökare njöt på turskidor i den fina naturen. Men snart skulle Lofsdalen hamna på vinterturistkartan även inom alpin skidåkning. Drömmar skapades och investeringar gjordes. Idag kan besökare i Lofsdalen njuta av moderna sexstolsliftar, utförsåkning med rejäl fallhöjd, aktivitetshus, 122 km skidspår och ca 150 km skoterleder. Idag bor det ca 180 (2021) personer i den lilla byn med det stora fjället. Boenden för besökare finns i fritidsstugor, hotell och vandrarhem och investeringar görs löpande för att förbättra aktivitetsutbudet. Tack vare familjevänlig downhill-cykling i vår Bike Park, miltals av stigcykelleder, bra fiske, vandringsleder samt Lofsdalen Bears Den har Lofsdalen idag blivit ett populärt besöksmål året runt.

Arkivbild:

Startbacken 2022