Sveriges bästa längdskidåkning

Föreställ dig ett gnistrande vitt vinterlandskap, känslan av snö under längdskidorna och den kyliga luften som strömmar förbi när du flyger fram i spåren – finns det någon bättre vintersport än längdskidåkning? Här i Sverige har vi turen att ha god tillgång till riktigt bra längdspår, från de nordligaste delarna till de sydligaste, från öst till väst. I den här guiden tipsar vi om några av alternativen för längdskidåkning i vårt avlånga land!

Längdskidåkning i Norrland

Lofsdalen

Oavsett om du är nybörjare eller elitmotionär bjuder Lofsdalen på ett välskött, snösäkert spårsystem, som sträcker sig genom skyddad skogsterräng upp på kalfjället med sin storslagna utsikt. Som ett av de 21 officiella Vasaloppscentren i Sverige kan du vara säker på att längdskidåkningen här håller hög kvalitet.
Preparerade spår: 122 kilometer preparerade längdskidspår för både klassiskt och skate, generellt preparerade till klockan 10.00. Elljusspår: Spåret “Elljusspåret” finns i tre längder: 0.64 kilometer, 1.5 kilometer och 2.8 kilometer. Spårinformation: Aktuell spårinformation hittar du på Lofsdalsspårs hemsida och på Lofsdalens egen hemsida.  Lofsdalen Epic är enligt många kanske det vackraste skidloppet i Sverige som bjuder på distanserna 55 samt 35 km.

Bruksvallarna

Hjärtat i Sveriges bästa spårsystem Nordic Ski Center är beläget på en plats som i flera generationer har andats längdskidåkning – Bruksvallarna är ett paradis för längdskidåkare! Oavsett om du precis börjat åka längdskidor, åker på elitnivå eller tränar inför Vasaloppet bjuder Bruksvallarna på 300 kilometer längd- och turskidåkningsspår i världsklass.
Preparerade spår: 11 mil preparerade längdspår finns i dalgången Bruksvallarna-Ramundberget varje dag från klockan 10.00. Elljusspår: 3.5 kilometer i Bruksvallarna och 2.5 kilometer i Ramundberget. Belysningen är igång fram till 20.00. Spårinformation: Aktuell spårinformation hittar du via Bruksvallarnas digitala spårkartor, manuella uppdateringar via Twitter, och i mobilappen.

Vålådalen

Vålådalen både är och har varit träningsbas för många elitåkare genom åren. Detta längdskidåkningsmecka har mer än 5 mil längdspår med varierande svårighetsgrad av hög kvalitet, och erbjuder en slinga av sparad konstsnö redan i mitten av oktober.
Preparerade spår: Mer än 50 kilometer välpreparerade spår för både klassiskt och skate. Elljusspår: Drygt 7.5 kilometer, med belysning varje dag mellan klockan 06-11 och 15-22. Även Teknikspåret på idrottsplatsen är belyst. Spårinformation: Aktuell spårinformation hittar du via Åre Trails.

Fler tips på längdskidåkning i Norrland:

 • Kiruna
 • Gällivare
 • Jokkmokk
 • Åre, Trillevallen och Edsåsdalen
 • Åsarna
 • Harsa
 • Björnrike

Längdskidåkning i Svealand

Orsa Grönklitt

Välkommen till vår vintervärld i Dalarna och den första touchen av fjällen. Många har upptäckt att harmonin och livslyxen börjar precis här, 561 meter över havet, med vidder och vyer som får själen och kroppen att må bra. Njut av valfriheten, som längdskidåkning genom en storslagen natur. Totalt finns det 130 kilometer av spår över myrar och genom dalaskogar. Eller åk i de alpina backarna som finns i flera väderstreck. Du väljer själv om det ska kittla i magen eller bli ett åk med högsta mysfaktorn.
Känslan att vara på en anläggning med stort hjärta. Både Craft Ski Marathon och Grönklitt Ski Marathon och Ski Classics genomförs på denna destination.

Norra Garberg

Strax utanför Mora i närheten av de välkända Vasaloppsmarkerna hittar man Norra Garberg. Detta är en högt belägen fäbod (530 möh) i lågfjällsmiljö, 22 km från Mora. Anläggningen har blivit mycket populär och spårdragningen är på absolut högst nivå vilket gjort att inte bara lokala skidåkare har hittat hit utan även folk från hela landet. IFK Mora skidklubb äger och driver Norra Garberg sportcenter. Sträckan från Eldris till Norra Garberg sportcenter är 13 km enkel väg och här passerar du fäboden Södra Hemulberg när det är 5 km kvar till Norra Garberg. Du kan starta i Mora centrum och åka skidor hit via Eldris och upp till Norra Garberg, då blir sträckan 22 km. Bilväg hit åker du via Selja/Långlet, förbi Eldris och upp. Det är skyltat från Vasaloppsvägen. Ner åker du via Läde. Totalt finns det 47 km skidspår. Moraloppet Hill Climb går till Norra Garberg.

Älvdalen

Som en del av Vasaloppet är det självklart att du hittar fin längdskidåkning här, både för elitåkare och nybörjare. Preparerade spår: Finns vid till exempel Älvdalens skidstadion och Rännkölen. Elljusspår: Finns slingor av varierande längd vid Älvdalens skidstadion, som släcks automatiskt 22.00. Finns även skidspår med belysning i bland annat Åsen och Brunnsberg. Spårinformation: Aktuell spårinformation hittar du enklast på webbsidan skidspar.se.

Långberget

Med sina 630 meter över havet är Långberget i Värmland en av de snösäkraste platserna i södra Sverige och en utmärkt plats att besöka för fantastisk längdskidåkning! Långberget är känt för sina välpreparerade längdspår och erbjuder något för alla, oavsett om du åker på nybörjar- eller elitnivå.
Preparerade spår: 63 kilometer för klassisk skidåkning, de flesta med bädd för fristil. Elljusspår: Totalt 8.5 kilometer, uppdelat på två slingor med olika typer av terräng. Belysningen är igång fram till 21.00. Spårinformation: Aktuell spårinformation hittar du på Långbergets Sporthotells hemsida.

Idre Fjäll

Det är ingen slump att Idre Fjäll har kommit att bli både ett av de officiella Vasaloppscentren och det svenska längdlandslagets officiella träningsanläggning – här finns bra längdskidåkning! Längdspåren sträcker sig genom Idres Fjälls vackra landskap och passar de flesta.
Preparerade spår: Totalt 82 kilometer välpreparerade längdspår i varierad terräng, med ett spår av snö sparad från den föregående säsongen redan i oktober. Alla spår utgår från skidstadion. Elljusspår: Totalt 30 kilometer. Spårinformation: Aktuell spårinformation hittar du på Idre Fjälls hemsida.

Högbo

Högbo Bruk är vida känt för sina välpreparerade skidspår och goda snötillgång. Genom ett mångårigt samarbete med Vasaloppet är det många som vässat formen i Högbos skogar inför vinterns storlopp. Elljusspår 1-7,5 km och en mängd obelysta skidspår/skidleder. En tur på skidor till Svartviksstugan med medhavd matsäck är en lagom vinterutflykt för många barnfamiljer. Gästrikeleden passerar genom bruket och i anslutning till spårsystemet finns en komplett skidstadion. Högbo Bruks konstfrusna skidspår, Högbo Pay & Ski, har en kylslinga på 2,1 km som gör att de tidigarelägger skidsäsongen. Missa heller inte Bessemerloppet som genomförs på anläggningen.

Fler tips på längdskidåkning i Svealand:

 • Sälen – startpunkt för Vasaloppet
 • Mora – målgång för Vasaloppet och Moraloppet
 • Malung
 • Falun
 • Fjätervålen
 • Grövelsjön

Längdskidåkning i Götaland

Billingen

Billingen i Skövde är ett av de få officiella Vasaloppscentren i södra Sverige, och kan som sådant erbjuda fina längdspår av olika karaktär. Trots sin placering i landets södra delar råder ungefär samma klimat uppe på Billingeberget som i södra Dalarna, vilket gör att det ofta kan finnas snö uppe på berget, trots att det töar nere i Skövde. När tillgången på natursnö blir tillräcklig spåras fyra längdspår över det vackra Blängsmossen.
Preparerade spår: 35 kilometer preparerade längdspår, både av konstsnö och natursnö. Elljusspår: Konstsnöspåren är upplysta. Spårinformation: Aktuell spårinformation hittar du på webbsidan skidspar.se, Billingen Skövdes hemsida eller i appen Mitt Skövde. Billingens eget långlopp på skidor genomförs i februari.

Lassalyckan Ulricehamn

Lassalyckan kan titulera sig som många saker – södra Sveriges första officiella Vasaloppscenter, en av Nordens fem största konstsnöanläggningar för längdskidåkning, Nordeuropas modernaste konstsnöanläggning och världscuparena. Längdspåren passar alla typer av skidåkare, men är, trots Ulricehamns position som en av Västsveriges mest snösäkra platser, något beroende av konstsnön. När tillgången på natursnö blir tillräcklig finns här dock spårlängder på upp mot 2 mil.
Preparerade spår: Upp mot 2 mil vid tillräcklig tillgång på natursnö. Vid så kallat vändspår är konstsnöspåret upp till 11.5 kilometer långt. Elljusspår: 6-7 kilometer av konstsnöspåret är belyst fram till 22.00. Spårinformation: Aktuell spårinformation hittar du på webbsidan skidspar.se.

Borås Skidstadion

Borås Skidstadion är Borås Stads anläggning för längdskidåkning vintertid, med hjälp av konstgjord snö och rullskidor på asfaltsslinga vid barmark. Skidstadion ligger i utkanten av Borås, nordost, vid Ymer. På Borås Skidstadion finns det en asfalterad tillgänglighetsbana för exemplevis rullskidåkning, inlines och funktionshindrade. Banan är 800m lång och elbelyst den mörka delen av dygnet. På skidstadion finns omklädningsrum, toaletter och en vallabod som samtliga är öppna mellan kl. 06.00-22.00.

Vreta Ski Center

Vreta Ski Center är primärt en konstsnöanläggning som erbjuder 3.3 kilometers lättåkt längdskidåkning för åkare på alla nivåer. När natursnön sedan faller öppnas fler alternativa spår att åka i, som förbinder den så kallade Vretaslingan med Vreta Kloster Golfklubbs golfbana och de mer utmanande spåren i Olstorp Motionscentrum. Ett ganska bra alternativ i relativt snöfattiga Sydsverige!
Preparerade spår: Totalt 21 kilometer längdspår av varierande svårighetsgrad, varav 3.3 kilometer är konstsnö. Elljusspår: Belysning vid konstsnöspåret, släcks 22.00. Spårinformation: Aktuell spårinformation hittar du på webbsidan skidspar.se.

Tranemo, Hagatorpet

Hagatorpet har en av södra Sveriges bästa konstsnöanläggningar, vilket gör att aktiviterna under vintertiden förblir långvarande och härliga. Här kan ni skidåka på 2 km, 5 km och 6 km långa spår, men även ta med hela familjen att åka pulka och grilla korv i grillstugan. Efter en heldag på Hagatorpet finns det även möjlighet att basta och duscha i Hagatorpets friluftstuga, där finns det även en öppen spis som ger en känsla av värme och hemtrevnad.

Fler tips på längdskidåkning i Götaland:

 • Dals-Ed Tavlan
 • Isaberg
 • Hestra
 • Småländska höglandet