Inför Bessemerloppet

Fakta


Datum: 12:e februari
Starttider: 11.00 Damer elit. 11.10 Övriga klasser.
Distanser: 50 & 20 km
Anmälan: RaceID
Hemsida: Läs mer

På söndag är det återigen dags för Bessemerloppet som blivit ett stående inslag hos många av landets långloppsåkare. Traditionen har varit att alltid genomföra loppet två veckor innan Vasaloppet men denna säsong blir det ett undantag med anledning till Ski Classics i Grönklitt den 18-19 februari. Högbo Bruk är en populär destination och med sin närhet till Stockholmsregionen brukar det vara fulla parkeringar med skidåkare under hela vintern. Anläggningen har i tillägg ett kylsystem för att garantera tidig snö och konstsnösystemet mäter hela 10 km. Högbo Brukshotell som är hjärtat i området erbjuder både förstklassigt boende och matupplevelser i fantastisk atmosfär.

Det finns många välkända skidåkare att hitta i tidigare års resultatlistor och fjolåret vanns av Ulricehamns Andreas Svensson och Åsarna IKs Mathilda Ruus.

Historiska vinnare

2018: Jimmie Johnsson & Annika Löfström
2019: Anton Karlsson & Elin Mohlin
2020: Gabriel Höjlind & Laila Kveli
2021: Max Novak & Ida Dahl
2022: Andreas Svensson & Mathilda Ruus

Bansträckning

2023 års upplaga kommer genomföras fem respektive två varv på en konstsnöslinga som mäter 10 km. Till skillnad mot många andra långlopp under vintern är alltså Bessemerloppet längre och kanske en extra utmaning. Start och mål ligger vid Högbo Bruk på skidstadion där bland annat flera USM och andra stora tävlingar genomförts. Sträckan är stakvänlig med kortare uppförsbackar men där åkaren inte får några längre partier med vila. Spurtpris till snabbaste herr respektive damåkare vid första varvning.

Höjdmeter: Uppdateras inom kort
Stifa (stigningsfaktor):

Välkommen till Högbo och Original #4