Möt junioren som satsar på långlopp!

Intresset för långlopp och att åka i ett team ökar stort även bland unga. Att köra långlopp är inte längre något man bara gör efter en traditionell karriär, utan något allt fler ser framför sig som möjlig elitsatsning. När flera proffsteam nu börjat satsa på ungdomar håller kanske hela kartan för längdskidåkning på att ritas om? 157XCC Originals har inför denna säsong också inför en 17-20 klass där man kämpar om den rosa ungdomsvästen. En junior som skiftat fokus är Allan Wahlström, 18 år, som går i 3:an på skidgymnasium och som satsar med ett eget upplägg för att köra långlopp.

Hur började du med längdskidåkning?
Jag började i 9-årsåldern i Bålsta SK där jag tränade 3 pass i veckan upp genom högstadiet. I nian började jag med några fler pass. Efter att ha kommit in på Torsby skidgymnasium började jag växla upp mängden något mer i 2an och nu i 3an har träningsmängden ökat betydligt.

Beskriv din satsning på långlopp! Hur började den?
Det började nog förra året när jag kollade på alla Ski classic-tävlingarna och tyckt det varit väldigt kul. Upptäckte att jag gillar långa distanser och att stakning passar mig bra. Via pappa som är en av mina tränare började jag träna långa tuffa rullskidpass med klubben Snö&Tö och fick där teknikhjälp av Michael Forslund. Inför sommaren 2023 fick jag också hjälp med träningsupplägg av Anton Järnberg på Lager 157 och det blev mycket fokus på riktigt långa stakpass på tröga hjul.
Långloppsträningen passar mig bättre och har gett mig fin utveckling även på kortare distanser.

Körde några rullskidlopp under sommaren?
Ställde upp i några lopp som gav mersmak!

(Tanumsloppet SM 40km: 6a. Engelbrektsrullen 42km: 3a. Klarälvsloppet elitled 90km: 54a) 

Vilka är dina mål för den kommande skidsäsongen?
Svårt att veta vad jag står eftersom jag inte kört långlopp på vintern, men jag vill ju vara långt fram och ungdomsvästen vore inte fel att vinna. Vill även kunna hänga på täten längre och längre för varje tävling.
Kommer även köra några enstaka traditionella lopp i Bauhaus cup samt JSM, men det är The Originals som jag satsar på i första hand. Kul att detta nu också är en cup för oss juniorer med chans till både ledartröja och prispengar.

Vilket lopp i The Originals ser du mest fram emot?
Moraloppet Hill Climb! Ser fram emot att staka uppför!

Hur ser en typisk träningsvecka ut för dig?
På sommaren blir det ca 20 timmar fördelat på 6 träningspass per vecka varav ett intervallpass, ett styrkepass och 4 längre pass, mest stakning. Tränar i stort sett bara ett pass per dag för att få så mycket vila och återhämtning som möjligt.
På skoltid: Skolan har idrottslektioner främst för traditionell skidåkning men jag har till viss del kunnat få anpassa träningen med stakning så mycket det går både på klassiska och skatepassen. På skolans lektioner brukar det vara ett par intervallpass och ett par kortare A1 pass i veckan och lägger själv till styrketräning och egna långpass. 
Planerar träningen själv med stöd av pappa och Michael Forslund på Snö&Tö.

Vilket är ditt favoritpass?
Ett långpass på rullskidor under 4-5 timmar är aldrig fel!

Hur tror du att längdskidåkningen kommer att utvecklas under de närmaste åren?
Tror att man framöver inte kommer åka i landslag annat än på mästerskap utan att det i stället blir team och fler som kan satsa, oavsett långlopp eller traditionellt. Jag hoppas man framöver kommer kunna blanda mer och köra både långlopp och en del traditionella lopp, lika väl som att en del idag främst satsar på sprint men kör trad traditionella lopp.

Fakta
Namn: Allan Wahlström, född 2005
Klubb: Bålsta SK traditionellt och Snö&Tö stöttar för långloppssatsning
Gymnasium: Torsby skidgymnasium
Tränare: Henrik Wahlström och Michael Forslund 
Skidor: Atomic
Pjäxor: Atomic
Stavar: KV+